Op het blog vind je een keur van initiatieven en ideeën van inwoners en organisaties; rijp en groen; gerelateerd aan het onderwerp van het dorpsplan. Dit kan val alles zijn, onderzoeken, opinie, filmpjes en bijdragen. Dat betekent niet dat we het ook gaan uitvoeren, maar wel dat we iets hebben om over te praten! Wil je ook iets aanleveren of bijdragen? Dat kan! Stuur dan een berichtje aan Annabel via gangmaker@annna.nl .
“Het begon allemaal met een brief van de gemeente,” vertelt Miep mij als ik haar bel om er meer over te horen; “Alle buren kregen een brief, dat dit een klein stukje duinlandschap zou worden. Het hek zou worden verwijderd, en het stukje zou ‘natuur’ worden.” Dat vond Miep een vreemd idee. Het was voor haar, en voor medebuurtbewoners altijd een gezellige aanblik om vanuit hun huis ouders met kleine kinderen op het veldje te zien, en samen met de buren had ze er ook wel eens een kerstborrel gevierd. Zonde dat dat zou verdwijnen. Miep ging alle buren langs; “want zo werkt dat hier, als je iets wilt weten, loop je gewoon even langs,” en ze besloten om een brief te schrijven aan de gemeente. “Wij willen dit stukje wel adopteren als buren, als de gemeente het niet meer wil onderhouden,” schreven ze.
Bärbel Böhning, de gemeenteambtenaar die de brief ontving, wees de buurtgenoten op de mogelijkheid voor ‘buurtgroen’ in Beverwijk. Een methode waarmee je een stukje grond van de gemeente inricht en verzorgt. Dat kan een groter stuk zijn samen met de buren, maar het kan ook een klein tuintje in een boomspiegel zijn. Het gebeurt al op een aantal plekken in Beverwijk en Wijk aan Zee, kijk maar op https://www.beverwijk.nl/buurtgroen .
Samen met de buren en Ton Zuidervaart, boombeheerder en toezichthouder bij de gemeente Beverwijk, maakten ze een plan voor het veldje. Miep: “Er komt een boom, een winterlinde. Dat is een goede boom voor bijen en vlinders. Onder de boom komt een picknicktafel, en we richten de borders in met bloeiende bodembedekkers.” De hekken blijven staan, want het zou zo leuk zijn als er ouders met kleine kinderen terug komen op het veldje, “en je wil niet dat zo’n kindje de weg op kan rennen.” Inmiddels is het veldje netjes in orde gemaakt door de gemeente, (nadat ik de foto’s had genomen die bij dit artikel staan), en heeft Miep het buurtgroen-contract binnen. Daarmee moet ze nog één keer alle buren langs, en dan kunnen ze van start.
Iedereen moet het wel eens zijn met de voorwaarden, “want het is toch een hele verantwoordelijkheid;” zegt Miep; “Als je het buurtgroen installeert, moet je het wel met zijn allen netjes houden, anders overwoekert het.” Miep de Wildt raadt het iedereen aan om een project voor de buurt aan te gaan; “je leert ontzettend veel van dit soort vrijwilligerswerk. Wij maakten een afspraak met de wethouder, en gingen gewoon met een aantal buren op de fiets naar het gemeentehuis om dingen te regelen. Op deze manier leer je hoe dat werkt, hoe de hazen lopen. Of kijk maar eens naar Cultural Village, wat hebben wij als Wijk aan Zeeërs toch veel van dat project geleerd.”
Wil je ook wat betekenen voor Wijk aan Zee? Ik help je graag op weg via www.dorpsplanwaz.nl . Wil je meer weten over buurtgroen? Kijk dan op https://www.beverwijk.nl/buurtgroen . Dank voor het interview Miep de Wildt!
Thu, 18 March